Gotlandsföraren


Ett stort arbete är igång för att utveckla en helt unik Gotlandsförare.
Detta arbete kommer inom kort komma upp här!
På återseende!

Arkiv - noaitält

Det har klättrats länge på Gotlands kalksten, men någon samlad bild av klättringsmöjligheterna på ön saknas. Generellt kan sägas att det finns miltals med klippväggar runt ön, men att endast en liten del är klätterbar eftersom klippan är lös och uppsprucken. Säkringsmöjligheterna är ofta dåliga eller obefintliga.

Raukarna får man klättra på så länge man inte skadar stenen. Det ser dock roligare ut än vad det är, på grund av stenkvaliteten. Ringmuren eller andra fornlämningar i Visby får man dock absolut inte klättra på.

Kontakta gärna Visby Klätterklubb om du har information om leder som har gjorts på ön, eller om du är intresserad av att sätta upp nyturer med fasta säkringar via mail: info@visbyklatterklubb.se. Accessproblemen är än så länge små på ön, men tänk på följande när du är ute och klättrar:
– Följ allemansrätten.
– Spårlös färdsel. Plocka upp ditt och gärna andras skräp. Gäller även toalettpapper!
– Håll en låg profil. Skrik inte i onödan.
– Parkera smart.

Områden som är kända och kan rekommenderas: 

Galgberget
En liten sportklippa med Gotlands enda borrbultsäkrade klättring. Ligger några minuters promenad från ringmuren, norr om sjukhuset. Klippan är ganska lös och uppsprucken, men bjuder på några fina leder. Bultarna är i bra kondition (våren 2011), men några ankare skulle behöva renoveras. Hjälm rekommenderas då nedfallande sten är vanligt. Kvällssol. Bild, info och koordinater.

Mattsarveklint
Här är stenkvaliteten bättre än på många andra ställen på ön, och klippan har lite karaktär av engelsk gritstone, kanske framförallt eftersom säkringsmöjligheterna är minst sagt begränsade. Klippan är inte särskilt hög, men på många ställen ganska brant. Många leder är chippade. Det finns en del fasta pitonger. Crashpad rekommenderas. Klippan är belägen på privat mark och är skyddad genom naturreservat.

Asunden
Nyfunnen boulderklippa utanför Slite på Gotland. Potential till många fina problem. Visby Klätterklubb är i tag med uppgiften att utveckla klinten. Något lös stenkvalité.

Hidebrottet
Gammalt kalkbrott med ca 8m hög vägg, relativt fast dock förekommer en del lösa flakes. Eventuell möjlighet för framtida bultning dock väldigt lättåtkomligt att sätta topprep. Undvik att klättra ovanför cementplattan tills vidare.

Klintklinten
Ett av Gotlands bästa boulderområden längs med en låg och brant klintkant på det natursköna Östergarnslandet. Området är under utveckling men långt ifrån färdigetablerat. Greppfattig kalksten av för det mesta hög kvalitet. Den mest utvecklade väggen är västvänd och har således kvällssol. Det går att klättra inne i Fåraherdens grotta vid regn. Endast den modige toppar ur problemen då det är högt och löst.

Blåhäll
På Tofta skjutfält finns en klippvägg som erbjuder några kilsäkrade turer på vertikal klippa. Undvik klättring på våren, då det häckar fåglar i området. OBS! Ibland övar militären på skjutfältet. Detta meddelas i tidningar samt vid vägbommarna in till området.

Ihreviken
Potential finns för etablering av både boulder problem och rep leder, dock problem med access. Ingen klättring i området tills vidare access diskussion har förts.

Snäck
Ovanför vattenrutschbanan vid Snäck finns ett bultat hörn på fin, fast klippa. Var aktsam, oklar kvalite på bultar.

Grogarnsberget
Potentiell klippa för framtida utveckling. Finns endel som testats dock ingen förare.

Områden som kan vara värda att klättra och utforska mera: 
Hall-Hangvars
Hallshuk
Hällarna
Jungfrun
Tofta
Torsburgen